Общонационалните протести, които бяха направлявани от чужди държави, особено от Съединените

...
Общонационалните протести, които бяха направлявани от чужди държави, особено от Съединените
Коментари Харесай

Иранският президент смята, че протестите в страната са се провалили

Общонационалните митинги, които бяха направлявани от непознати страни, изключително от Съединените щати, се провалиха, съобщи президентът на Иран Ебрахим Раиси във връзка 44-ата годишнина от Ислямската революция през 1979 година, заяви ДПА.

" Иранският народ провали плана на задграничните врагове за поощряване на безредици и медийна война ", съобщи през днешния ден Раиси и добави, че Иран е обезвредил, по думите му, следващ скрит план, направляван от чужбина, и е постигнал следващата победа на революцията.

Реалността в Иран обаче е друга от представяната от него. Въпреки че се организират по-малко демонстрации по улиците, митингите под други форми не престават, отбелязва ДПА.

Наред с други неща, от ден на ден дами подценяват условията за носене на кърпа на публични места и по този метод подценяват и ислямските правила. Освен това се усилват настояванията за промени в конституцията и осъществяване на референдум, който да дефинира новия политически курс на страната.

Раиси още веднъж упрекна непознати страни, по-специално Съединени американски щати, че направляват и финансират митингите. Според него задграничните показа за ролята на дамите в Иран са изцяло неправилни.

Жените са свободни и са показани на всички висши длъжности, каза президентът на Иран, само че за разлика от Запада " те не се популяризират като обекти ". Освен това в Иран на преден проект е фамилията, а не въпроси като хомосексуализма, добави той.

" Това (хомосексуализмът) обезсилва статута на фамилията и в последна сметка заличава човешкото потомство " съобщи духовникът.

Сексуалните връзки сред представители на един и същи пол са противозаконни в Иран и може да бъдат осъдени със смъртно наказване, отбелязва ДПА.

Правителството на Раиси обаче не е изправено единствено пред политически безредици. В икономическо връзки то се намира в най-тежката рецесия в иранската история. Стойността на националната валута - риал, продължава да спада и за в този момент не се вижда опция за усъвършенстване.

Заради жестоките репресии против протестиращите на ръководещите духовници бяха наложени спомагателни наказания, което докара до интернационална изолираност на Ислямската република.

Общонационалните митинги бяха предизвикани от гибелта на иранка от кюрдски произход в полицейски арест, за която се твърди, че е била арестувана заради неправилно сложена кърпа. Първоначално демонстрациите бяха ориентирани против условията за спазването на строгите ислямски правила за облекло, само че последователно се разраснаха.

Протестиращите към този момент искат премахването на цялата ислямска система и замяната ѝ със световна народна власт. 

Според оценки на правозащитни организации от началото на митингите през септември са били убити над 500 души, а близо 20 000 са били задържани.

На фона на критикуващите държавно управление митинги през днешния ден се проведоха честванията за 44-ата годишнина от Ислямската гражданска война, като държавната телевизия ИРИБ заяви, че през днешния ден в Техеран и други градове на проведените от страната манифестации е имало милиони хора.

През февруари 1979 година въстание под управлението на революционния водач аятолах Рухола Хомейни довежда до рухването на монархията, напомня ДПА.

По случай годишнината от революцията висшият водач на Ислямската република на Иран Али Хаменей помилва десетки хиляди пандизчии. Твърди се, че измежду тях има стачкуващи, които са били хвърлени в пандиза по време не неотдавнашната вълна от митинги.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР